Garantier gör att fler väljer att köpa en begagnad bil

Enligt motorbranschens riksförbund väljer fler och fler konsumenter som ska köpa en begagnad bil att göra det från någon av de bilhandlare som är anslutna till förbundet.

Många köper begagnat

Överhuvudtaget är det många som väljer att köpa en begagnad bil nu, hela 562 000 bilar hade bytt ägare fram tills i juli i år under 2013. Däremot visar statistiken också att fler väljer att köpa sin bil från en bilhandel istället för på den privata marknaden, framförallt om man vill köpa en nyare bil som bara är upp till ett år gammal. Detta stärks av utvecklingen som företagen ser inom metallåtervinning och bilåtervinning.

http://www.lantzmetall.se/

Garantin är en av anledningarna

Anledningen till det tror Motorbranschens Riksförbund beror på flera fördelar. Framförallt att de handlare som är anslutna till förbundet kan erbjuda sina kunder en garanti som inte en privat säljare kan. Köper man en bil från en bilhandlare vet man att man får en bil som är varudeklarerad och väl genomgången. Dessutom har glappet mellan priset på bilar som säljs på den privata marknaden och det priset som bilhandlarna håller på bilarna minskat genom åren.

Att kunderna också har högre krav nu på att bilen de köper ska hålla måttet kan också vara en stor anledning till att man väljer att köpa från en bilhandlare. Fram tills i juni i år har 88 000 bilar sålts av bilhandlare medan privatmarknaden står för drygt 74 000 sålda bilar. Detta gäller bilar som är upp till 10 år gamla.