Bakgrunden till Googles förarlösa bilExpert på biodrivmedel anställd av SEKAB

google-logo-2014

Snart kommer biltrafiken befolkas av fler och fler förarlösa bilar. Bilar som kör och navigerar helt automatiskt. Det här är till stor del tack vare Googles förarlösa bilprojekt som har varit under utveckling sedan 2005. Projektet startades och leds av Sebastian Thrun, som i det här TED-talet berättar om vad som fick honom att börja på banan mot förarlösa bilar, och hur resan hat lett honom till dit han är idag.

Han berättar att hans största motivation är att rädda liv från trafikolyckor. Hans första framgång var att vinna en DARPA-utmaning, som belönade 2 miljoner dollar till det team som lyckades med att utveckla en självdrivande bil som kunde klara av att navigera i öknen. Thrun och hans teams bil var den första som klarade av hela resan!

Idag har de bilar som kör på gatorna i USA. De är utrustade med känsliga sensorer som känner av allt som är runtomkring dem, och anpassar sin körning efter det. Videon innehåller också fantastiska videos som visar hur sofistikerad teknologin är. Den klarar av att navigera längs trånga gator, kan se personer och fordon som kommer ur en förares synfält och klarar dessutom av att köra väldigt höga hastigheter utan försämrad precision.

På sikt kanske det här blir verklighet och en naturlig utveckling för olika typer av transportföretag. Budfirmor som Idrottsbudet, skulle exempelvis kunna göra förarlösa transporter.

Att titta på den här videon ger en verkligen en blick in i framtidens trafik, och jag hoppas att de lyckas göra tekniken så pass pålitlig och säker att den snart kan lanseras i resten av världen.